Datorspel – förr och nu

Spel

Att lära sig nya spel

När man sätter sig ned med ett spel man aldrig spelat förut är det ju lätt hänt att man inte alls förstår vad det är man ska göra. Detta kan vara på grund av avancerade kontroller, komplicerade regler eller något annat som hindrar en från att intuitivt förstå sig på vad det är man ska göra bara utifrån gränssnittet. Som tur är finns det dock ett flertal tillvägagångssätt för att lära sig precis hur spelet fungerar och här tar vi oss en titt på några populära och ofta använda metoder.

In-game tutorial

Med tanke på hur många spel som idag är digitala och inte kommer med en fysisk disk, och därför heller inte med en manual, är det rätt så vanligt att spelet har en inbyggd tutorial-del där man får lära sig allt det grundläggande man behöver kunna för att komma igång med att spela.tutorial_252110869Men medan det är vanligt är det tyvärr ingen garanti. Det enda man egentligen kan säga är att ju mer komplicerat spelet är desto större är chansen att detta finns tillgängligt. Och även om det finns tillgängligt är det kanske inte det bästa sättet att lära sig alla gånger.

How-to-videos

En annan ofta använd metod är att leta fram en så kallad how-to-video, där någon går igenom hur spelet fungerar och vad man kan göra. Detta kan hittas inom många olika typer av spel, allt från hur man spelar ett specifikt brädspel, då många tycker det är jobbigt att läsa en väldigt lång manual, till videos där man kan lära sig poker. Dessa videos är ofta gjorda av privatpersoner som vill göra det lättare för nya spelare att komma in i spelet, men det är inte ohört att spelskaparen själv har videon.online_video_343946102How-to-videos är många gånger väldigt pedagogiska och går tydligt igenom saker och ting steg för steg. Finner man att videon inte är tillräckligt tydlig eller verkar ha hoppat över någon detalj eller regel, kan det kanske vara bra att leta upp en ny video som förhoppningsvis gör jobbet bättre.

Se det spelas

Spel är en väldigt stor del av internet, och alla som redan har erfarenhet av detta är nog väl medveten om att så länge ett spel finns tillgängligt, går det att hitta någon som har spelat in sig själv när de spelat det. Det är ju mer eller mindre vedertaget att Twitch är den mest populära streamingsajten för spel, men det är ofta betydligt enklare att hitta redan inspelat material på andra sajter som YouTube.streaming_193269368Ett tips är dock att denna metod fungerar bäst när man redan har koll på spelets grunder, då detta inte alltid är något som kommer att förklaras när man ser på. Fördelen med att titta på när någon spelar är att man ofta kan lära sig mer avancerade tekniker och få tips på hur man spelar spelet bättre och med kanske lite mer strategi.

Spela det med någon erfaren

Många spel är menade att faktiskt spelas tillsammans med och/eller mot andra spelare. Och till skillnad från den uppfattningen många verkar ha bildat, finns det faktiskt många vänliga själar där ute som inte har något emot att lära en hur ett spel ska spelas. Det finns en hel subreddit för folk som söker efter andra att spela med.playing_game_404058898En stor del av de som söker efter andra spelare där gör det mer eller mindre för den sociala aspekten av att spela med andra och bara ha roligt. Vilket allt som allt gör detta till en plats där man själv kan söka efter folk att spela med, även om ens syfte är att lära sig spelet från grunden, bli bättre på att spela det, eller av någon annan anledning.